Cit Cat bersama sahabat tentang emas...dpd 10.46pm hingga 11.53 pm yang lalu....
nurien :
hi salam cik puan. ajar le sy pelaburan awk tuh

Me :
wsalam, sori nurien, tak perasan ym ko masuk

nurein :
tak pe,..pelaburan yg ekau war war kan tu . eden berminat....tp kan tak tau nak wat cam ne

Me:
aku just guna duit simpanan aku buat beli emas jongkong. aku beli emas jongkong public gold.
setiap masa aku leh tgk harga emas. termurah berbanding barang kemas ataupun yg jenis simpanan kat maybank or etika emas. perubahan harga emas mengikut pasaran dunia
ade 3 jenis emas..
1. emas jongkong 999
2. emas syiling dinar 916
3. barang kemas jenis emas 916
dia pnya branch kat area mentari court pj tu je

nurein :
oh ye ke..ini mas nie .. ada kena kluar zakat ke?

Me :
zakat emas perlu dibayar seandainya emas yg ko simpan sudah melebihi 86g dan lebih setahun
klu tak sampai 86g tak perlu zakat.
lg 1 benefitnya, emas ni klu aku nk jual balik, dia beli dgn harga tinggi semasa...
biasanya brg kemas klu kita jual balik kt kedai, dia akan ada susutnilai 15-25% tp yg ni klu jual balik dgn diorang gak, susutnilai hanya 4-6% dari harga semasa

nurein :
oh ye ke

Me :
cthnya, ko leh tgk kt web ni... http://www.publicgold.com.my/ utk jongkong emas. klu nak try emas syiling 1 dinar iaitu emas jenis 916, leh tgk rate semasa kat web ni http://www.publicdinar.com/

nurein :
susut nilai tu base tahun ke?
ok ok .. good ..aku berminat ..ini yg sah punya kan anor??

Me :
yup, sah. setiap pembelian, selain dapat emasnya, ada juga diberi kad umpama sijil bg jongkong atau syiling tu la
ade pengesahan assayer malaysia jugak. susut nilai tu depends, tgk kestabilan ekonomi dunia

nurein :
ohoohh

Me :
klu ekonomi stabil, harga agak murah.. klu ekonomi jatuh, harga mahal. cth smlm, harga emas yg jongkong tu, 20g dalam rm2700 lebih tp arini tgk rate dia turun lagi dlm rm2600 lebih

nurein :
kira sah le nie... skang nie ekonomi stabil idak?

Me :
skrg ni agak stabil sket, tu yg agak murah skrg ni. tp tak sure gak.. graf kt web tu akan berubah setiap 20 minit. dari web tu ko dpt tgk harga we sell dan we buy kan...
harga we sell adalah harga utk ko beli dan harga we buy adalah harga utk ko jual balik. ada faham..?

nurein :
pjg sgt puan
ohhoo yee ke..situ ada rujukan la ye

Me :
yups... nk tgk harga emas semasa, terus tgk dr web tu je. klu rasa harga tu rendah n nak book, terus je inform. kwn ezal jd dealer terbesar kt tganu

nurein :
oh ye ke ... oh .. kalu le mase tu .. tgh rendah kita bleh book erk & kita bayar base on harga kita book erk

Me :
yups, bayar harga book tp jgn lewat la.. dlm tempoh 2 hari terus byr
klu mcm aizal, dia dh ada akaun, so leh terus book online coz klu lewat, kang harga berubah

nurein :
biasa ko .. beli berape gram?
Me :
mula2 dulu, aku beli yg syiling emas je yg 1 dinar (emas 916 seberat 4.25g) tp syiling dinar ni lambat nk tgk perubahan kenaikannya...
then aku beli yg emas 999 seberat 20g..
masa aku beli tu harga rm2500, skrg dah naik rm2684

nurein :
oh ye ke
ape maksud we sell , we buy

Me :
emas dh turun lg, td rm2684 skrg rm2682...
we sell means harga emas yg kita beli. td harga we sell rm2684
we buy harga emas yg kita nk jual balik, td harga we buy rm2521

nurein :
oh, skang nie emas ngah turn le ye

Me :
cth klu dulu aku beli dgn harga rm2500 then aku nk jual skrg, so duit yg aku dpt adalah rm2521.
aku just dpt untung rm21 je klu aku jual skrg...sbb harga emas tgh turun
harap2 sok lusa akan turun lg laaa....leh beli byk sket..hehehe

nurein :
oh itu mcm ka... adakah kena beli 20 gram itu atau.. depend on how many yg kita nak?

Me :
klu ade modal dlm 2ribu lebih, baik amik emas 999 yg 20g tu
tp klu modal kecik, leh stat dgn syiling 1 dinar yg harga rm500 lebih tu dulu
utk emas 999, minima emas seberat 20g. utk 916 plak, minima 1 dinar yg seberat 4.25g

nurein :
oh itu mcm ka.. ok . paham. bagus...

nurein :
ini company melayu?

Me :
cina punya..melayu gak ada deh...
tp org2 dlm dia ramai gak melayu, cthnya yg jd assayer (org yg mengesahkan ketulinan emas), mahaguru nya pun melayu, pensyarah dari kustem melaka kot

nurein :
erm erm ..

Me :
1st time beli n simpan emas sendiri, feel dia lain sgt..

nurein :
uik ye ke. feel mcm mane itu?

Me :
dan alhamdulillah, secara tak sedar ekonomi bertambah baik...
tak reti nk describe...
ye lah, kdg2 kita tgk amaun dlm bank kita lebih kurang mcm tu gak kan..habis2 wat belanja...
tp bla ada emas, tiap2 bln masuk gaji, simpan sket utk emas then belanja.. walau duit dh kurang, tp kita tau kita ada pelaburan dlm bentuk lain iaitu emas

nurein :
ehehe..erm.. emas nie ikut tahun jgk ke?
seandainye simpan dah 2 thun.. ada different?

Me :
lazimnya, ikut rate sebelum ni, dlm setahun, peningkatan harga emas kdg2 ada yg sampai 30-50% dari harga yg kita beli dulu
emas manade turun beb...
ko tgk harga brg kemas ade yg pernah turun ke sejak dulu..?

nurein :
tak tau,sbb tak berape tau le dulu nye
contoh le. .aku beli 2700 bulan ni, n.. bila jual dlm temph 2 tahun kemudian.. mcm mane pengiraaannye?

Me :
nk tau senang je... klu mak ko ade rantai, try ko tanya, ingat tak harga rantai masa die beli dulu...
then ko try tanya kedai emas, berapa harga rantai mak ko tu skrg...
paling rendah, ko amik kenaikan emas 30% selepas 2 thn..
so kiranya je lah, klu skrg ni harga emas rm2600, selepas 2 thn berapa nilainya...?

nurein :
oh ye ke itu mcm. erm lagi satu.. if anything happen to this company.. any insurance? kita nak rujuk kate sape?

Me :
ade..kata org2 kuat dlm kompeni tu lah...aku ade g jumpa diorang, dpd pengarah sampaile ke dutanya ahad lepas...
sykt yg jual emas, mesti ade insurans...sykt ni pun berdaftar dan sah
kilang yg hasilkan emas jongkong dan syiling ni pun ada..di penang
ko jgn samakan mcm etika emas..etika emas konsepnya lain...
ni emas, ko beli n ko leh simpan sendiri emas tu.. klu tak nak simpan sendiri, leh simpan kat peti simpanan d bank. klu tak nak jual balik dgn diorang pun takpe...leh jual gak kt kedai emas, cuma harga kedai emas maybe beza2

nurein :
actual emas kita simpan erk, n zakat pun kluar sendiri la kan

Me :
ye loo.. simpan sendiri emas ko, takkan aku nk kuarkan zakat utk ko plak..tp zakat emas bila ko ade emas lebih 86g

nurein :
tidak le.. ingatkan kita cuma dpt sijil dia je

Me :
mcm aku, ezal dan zafran, skrg ni klu dicampurkan emas2 kami baru dlm 70g lebih...

nurein :
ok, aku nak selidik jgk,mane tau .. leh dptkan bapak aku join same same mak aku

Me :
boleh...ko leh buat research dr forum2 kt internet. dpd segi hukum, kitorg dh wat research dah sblm ni...pembelian emas tak boleh hutang, mesti ada akad jual beli, pembayaran beserta emas..

nurein :
oho.. sbb pelaburan mcm nie . sudah tu nak bgtau org tua utk join same.. bkn senang woo, soklan2 akan terkluar jgk sbb company ni cina punya.byk soklan kluaq nanti

Me :
kdg2 ade org salah sangka ttg istilah pelaburan ni..nk tunggu kompeni melayu, ntah bila coz melayu tak mampu lg..

nurein :
tu le nye tu. tunggu company ko loo

Me :
hahaha... aku jd tokey emas jeee. jual emas pd yg nak beli dan beli emas pd yg nak jual balik.
tak yah le ckp pelaburan emas...ckp je lah beli emas lebih baik dari simpan duit. coz emas leh jual balik dgn harga yg makin tinggi..tp duit bila disimpan2, 10 thn akan dtg pun, nilan 10ribu dan jd mcm nilan 1ribu je skrg ni. emas makin lama makin tinggi nilai, duit makin lama makin rendah nilai...
itu je pemahaman lebih mudah....

nurein :
good though. betul tuh

Me :
klu nk bincang dgn parent ko, ko tanya, nak beli emas tak...nak tak dpd simpan duit kat asb or asn ke... kita simpan dalam bentuk emas...

nurein :
ehehe good idea
Me :
kitorg nk bg pemahaman pd parent kitorg pun, guna bahasa yg paling mudah difahami...bg perumpamaan yg sgt mudah dan logik

nurein :
erm. tule nye..insyaALLAH ada ape2 aku tanye ko lagik. aku mmg nak join.. ngah ngumpul

Me :
aku share ape yg org tua kitorg tanya balik kt kitorg, utk referen ko je laa...
kenapa simpan emas, ape faedahnya beli jongkong, tak mahal ke, duit tak cukup, nk simpan kat tabung haji dll
ant jaw simple kitorg,.. rugi ke simpan emas, kenapa mak beli brg kemas byk2 sblm ni, beli sket2 ikut kemampuan, targetkan nk g haji thn bila, klu 5thn lg, buat purata berapa nk simpan sebulan.
tak perlu cerita panjang lebar klu diorg tak tanya..just inform perkara mudah
klu ditanya kenapa beli dgn kompeni ni...
sebab... 1, harga beli lebih murah dr kedai emas, harga jual lebih tinggi dr kedai emas. 2, dpt cek terus harag pasaran dpd website. 3.sykt ni ada kelulusan, sah di sisi undang2, ade kilang sendiri, so tak yah risau stok ade or takde..stok sentiasa ada

nurein :
uik pjg nee

Me :
even klu ko nk jual barang kemas kt kompeni ni pun bleh...bwk brg kemas ko, dia akan bersihkan dan timbang dan bayar ikut rate semasa...

nurein :
oho dia ada kilang sendiri erk? kat penang tu la erk

Me :
yups...

nurein :
eeheh ecited aku

Me :
malaysia ni takde emas, emas ni diimport dr luar negara (aku tak ingat nama negara yg supply emas2 ni). sampai malaysia, emas tu dilebur semula dan dihasilkan dlm bentuk jongkong, syiling dan barang kemas

nurein :
anak ko dlm perut pun mesti lebih xcited.eeehe... ok. good info

Me :
hehehe..sayangnya anak aku dlm rahim ni dijangka laki, so tak leh le aku nk bg dia brg kemas..aku bg jongkong emas je lah...mcm zafran, sblm ni tiap bulan kitorg buat saving sket2 kt dia dlm akaun utk dia study sok...tp bila pk2 balik, klu simpan sampai 20ribu pun sampai dia study nnt, lom tentu cukup. so duit zafran tu, kitorg buat beli emas... bila dia nk study sok, dah ada emas utk dia gadai n wat sambung blaja...

nurein :
ahahha..confirm erk lelaki. zafpran.. adole geng sepak bola..bijak bijak

Me :
1 more, emas ni pun ko leh gadai kat bank klu nk guna duit urgent..ade beberapa bank yg terima pajakan emas spt agro bank. lepas 6 bulan, ko tebus le balik emas yg digadai tu

nurein :
oho ok difahami. anur TQ ya for the info. aku tgh tergolek golek nie ..dah mamai sudah

Category: | 2 Comments


Sekian lama tak updet blog. Banyak berfacebook, mungkin kerana rangkaian teman2 lebih ramai dan updet dengat ayat yang lebih ringkas serta perkongsian idea lebih meluas. Itu pendapat aku, kini aku lebih banyak jadi pembaca blog teman2. Ingin aku kongsikan pengalaman membuat simpanan emas. Telah lama hubby sarankan kami menyimpan emas tapi sebelum ini kami musykil ttg hukum, tpt membeli, bentuk simpanan. Aku fikir, nak simpan emas kena beli barang kemas walhal aku bukan kategori orang yang suka sangat membeli barang kemas. Cukuplah sekadar ada cincin (yang emak bagi, cincin tunang & risik) serta gelang (gelang nikah). Hahaha, semua bukan aku yang beli tapi sumbangan dari emak dan suami. Aku nak kumpul duit untuk beli barang kemas sebelum ni, punyalah payah dan liat. Dulu, duit banyak yang aku simpan dalam asb dan muamalat (akaun bersama suami). Disebabkan aku ada mendapat info pelaburan asb kini tidak digalakkan kerana ada unsur haram di dalam pelaburan yang dibuat, aku keluarkan simpanan asb dan masukkan semuanya dalam muamalat. Tapi muamalat juga asyik mengenakan cas pada kami kerana akaun kami buat semasa belajar di UTM dulu, bila nak lakukan transaksi samada keluaran atau simpanan, pasti kena cas. Setiap bulan menyimpan, setiap bulan kena cas. Hangin sungguh. Lastly, kami buka pulak akaun bersama dalam cimb. Kad aku yang simpan coz aku jenis payah nak gunakan kad apabila minda dah setting ianya untuk simpanan masa depan.

Hinggalah pada bulan November tahun lalu, kami tertarik dengan pembelian jongkong emas Public Gold. Sebelum ini kakak aku dah pernah melabur melalui etika emas tapi terdapat beberapa kesilapan yang dilakukan, mungkin kerana kurang pendedahan dan terpengaruh dengan janji manis ejen yang terlibat, apa yang diharapkan tidak seperti yang dicapai. Aku belajar dari kesilapan kakak menyebabkan kami cukup berhati2. Kami banyak membaca melalui web2 dan ebook berkaitan simpanan emas.

Aku bermula dengan pembelian emas 1 dinar (emas 916 seberat 4.25g) dengan harga RM530. Sangat puas hati kerana emas itu kami beli, pegang dan simpan sendiri. Tidak perlu orang tengah untuk urusan penyimpanan mahupun pelaburan. Pembelian pertama kami beli melalui ejen di Kajang tapi pembelian seterusnya kami beli melalui sahabat hubby yang kini telah menjadi antara dealer terbesar di Terengganu. Kami beli untuk simpanan masing2 iaitu aku, hubby dan zafran. Aku dan hubby guna duit daripada akaun bersama dan zafran daripada akaunnya sendiri. Kemudian kami kumpul duit lagi untuk pembelian emas 999 seberat 20g yang ketika itu berharga rm2500. Memang diakui kesilapan pertama kami, kami beli di waktu harga emas mula mahal. Awal bulan Disember, emas 20g meningkat menjadi RM2900 tetapi di penghujung tahun hingga bulan januari tahun ini, emas turun harga lingkungan RM2600. Penghujung Februari dan masuk ke bulan ini, emas semakin meningkat area rm2700++ untuk jenis emas 999 seberat 20g. Ini aku refer daripada harga emas dunia yang dipaparkan di web www.publicgold.com.my dan dinar di web www.publicdinar.com.

Alhamdulillah, kewangan kami terasa semakin stabil walau kini aku hanya membuat bisnes online dari rumah dan hubby jadi guru. Walau pernah dugaan menimpa di penghujung bulan Disember dulu di mana emas jongkong pertama yang kami beli iaitu sebutir emas 999 20g dan sebutir emas 1 dinar 4.25g hilang dicuri orang. Beg dicuri semasa di bus stand cukup membuatkan kami lebih berhati2. Kami bercadang untuk menyewa peti besi di bank tapi sedang membuat perbandingan harga tentang kos penyewaan yang termurah.

Aku sekadar ingin berkongsi pengalaman aku membuat simpanan emas. Simpanan tunai tetap dibuat, tidak kesemua tunai yang ada aku tukarkan kepada emas. Untuk belanjawan bulanan tetap dalam bentuk tunai walaupun sebenarnya emas yang kita simpan boleh dijual balik bila2 masa. Cuma sebaik2nya biarlah selepas 3bulan sekurang2nya andai kita memang perlukan tunai untuk tujuan tertentu. Aku syorkan kepada kawan2 yang nak menyimpan emas, boleh simpan dalam bentuk barang kemas atau jongkong. Sefaham aku, yang ada jual jongkong ni di maybank (tapi tak semua maybank). Simpanan emas yang dalam bentuk RM (bukan jongkong spt di public bank dan beberapa maybank) sefaham aku hukumnya haram kerana membeli emas tapi emasnya tiada.

Beli emas tidak semestinya setiap bulan. Memadailah mengikut kewangan masing2 dan berdasarkan simpanan masing2.. :)

Category: | 2 Comments

Popular Posts