Di hari akhir menjelang Ramadhan, pg td aku ajak kwn2 bekas opismate makan sama. Ade zila, Kak Mimah, Tini dan Yana. Terima kasih krn sudi dtg. Kami mkn di Johny Steambot di Jusco Cheras Selatan. Jam 10.15 pg aku dh kuar umah dgn si kecil. Sengaja bawa si kecil krn teman2 teringin jumpa si kecil. Lagipun saje bg peluang hubby buat bisnes onlinennye dgn tenteram tanpa gangguan di rumah. Kira2 jam 11.00 pg baru masuk Johny Steambot.(xtau le betul ke idak ejaannya tuh). Jumpa dorg ni, borak punya borak, dpd hanya kitorg shj dlm kedai tu, sampaila kedai tu penuh dgn org yg dtg nk lunch. Upenye berejam borak sambil mkn. Jam 1.00 baru bertolak blk umah.

Sambil menunggu malam tiba, aku sdg menyiapkan upload koleksi produk terbaru aku di kedai permata. Aiseh, pakaian dan brg2 sume lom kemas lagi. Malam ini, InsyaAllah aku sekeluarga akan memulakan perjalanan ke kampung d Batu Pahat Johor untuk bersama2 menyambut ketibaan Ramadhan kali ini di samping ayahanda bonda dan para kekanda di kg. Konvoi 2 kereta dgn kuage kakak ku yg dr Selayang. Mungkin singgah sebentar ke Putrajaya mengambil 3 org anak saudara yg ingin turut serta balik ke kg. Kakak di Putrajaya tidak berkesempatan utk blk bersama memandangkan anak sulungnya perlu hadiri kelas tambahan untuk UPSR 2minggu lg. Abang di Kajang pula berkemungkinan akan balik minggu dpn.

So, mlm ni kira2 9 org akan bergerak ke johor menaiki 2 kereta. Jam 2.00 pg bertolak dan dijangka sampai kg kira2 jam 5.00pg esok. ngam2 time utk sahur kan. hahaha... Sejak pas magrib kakak di kg dh stat msg2 bila nk smpai kg. Rileks laa... nk wat surprise pd kuage di kg. Mereka ingat kuage aku je nk blk tp rupanya ade 2 kuage lg nk join sama. :D

Pasti meriah sahur esok pg. Esok juga dijangka Abg Mat sekuage dr Kuantan akan blk ke Johor juga. Abg Mat saban tahun akan blk kg secara bergilir. Disebabkan last year mereka beraya di Johor, maka thn ni mereka akan beraya di Perak, umah mertua plak. So, dlm bulan Ramadhan, Abg Mat sekuage akan cari peluang utk blk ke Johor.

Sgt teruja utk menyambut puasa pertama thn ini beramai2. Sahur ramai2, masak ptg sama2 dan buka puasa ramai2. Terawih..thn ni buat kt umah je la coz ada si kecil. Ntah menu apa mak nk sediakan esok gaknya..:D Rindu nk rasa masakan mak.

Dlm pada tu, aku risau pd my baby. Klu aku posa, pastinya susu akan kering cpt. Kesian si kecil yg terpaksa menyusu botol. Pastinya dia memberontak jika susu badan tak cukup. Huhu.. Ops! Thing +ve. Kuasa Allah tiada yg dpt melawan. Bykkan minum di waktu sahur, InsyaAllah aku try my best utk bg susu badan sebanyak yg boleh, sehingga waktu berbuka kalau boleh. Amin..

Bertepatan awal puasa thn ni jatuh di minggu cuti sekolah, maka dgn penuh gembiranya aku akan turut berada di kg sehingga 31Ogos09 ini. Yeyeye... Dan pd cuti Nuzul Quran smgu pas naik cuti sekolah, aku sekuage akan blk ke T'ganu plak. Hmm... nk wat cemano. Aku ajak hubby blk Johor, dia akan tanya, bila plak nk blk Tganu. So, kene fair n square lah. Ghayo nnt ni pun, 3hari pertama raya di Johor dan Raya ke 3-6 berada di Tganu plak. Raya bersama anak pd thn ni akan stat di Johor coz last year aku dh berkorban beraya awal di Tganu buat pertama kali slps jd isteri org. Posa pun blom, dh citer melalut ttg raya plak.

So, Selamat Menyambut Ramadhan, bulan penuh keberkatan. Marilah kita perbanyakkan ibadah di bulan ini. Salam kemerdekaan juga utk semua. Dengan ini, blog ini juga akan cuti selama seminggu sehinggalah aku kembali semula ke Kajang pada bulan 9 nnt.

Dpt msg kak syila, majlis buka posa alumni lambaian di KL pd 5hb9. Nampak gaya, tak dpt le nk join coz sudah berada di Tganu ketika itu. Buka posa bersama kuage mertua le gamaknya...

Category: | 0 Comments

Setiap kali si kecil meragam tak henti2, selain dpd paparkan dpn cermin, satu lg show yg boleh membuatkannya tertarik adalah rakaman dirinya sendiri. Aku suka dgn telatahnya dlm video ni. Walau hanya diambil dari henset, tp boleh jd peneman ketika gundah atau ketika berjauhan dgn si kecil. Gelak tawanya membuat aku terhibur dgnnya... ^_^


video

Sorilah, gambo jd blur coz amik dgn henset cikai je. buat tatapan sendiri.. ^_^

video

Yang ni plak di petang jumaat minggu lepas. Sungguh fokus sgt si kecil dpn tv. Dipanggil dtg pun tak sudi. Geram tgk lagaknya, ayah rakam aksinya sementara ummi...bz maen game. hohoho.. Malu le dgn si kecil... :p



Syukur, alhamdulillah.. siap juga diupload secara rasminya mlm td dgn bantuan hubby. Hubby blk umah mlm td, dia guide aku utk upload hingga suksess. Mekaceh hubby. Dan pg td, dia berhasrat nk buat web yg mcm aku gaks. Maybe dia tak puas hati dgn current blog dia, nk lebih mudah diubahsuai dgn cara sendiri. hehehe... jeles ke b?:p

Kpd kenalan dan rakan yg teringin utk aksesori baru, sila jenguk ke kedai baru aku tu ya. Boleh beri komen atau teguran pada pape yg terkurang or yg perlu diperbaiki. Utk member2 expecially kenalan Lambaian n kronisme, pastinya ade special price utk kalian.. ^_^

Ada beberapa produk baru yg belum dimasukkan krn sdg dlm proses pengeditan. Aku try masukkan sebelum 1 Ramadhan ni. InsyaAllah..

Category: | 0 Comments

Ke mana si kecilku tika ini... Harap2 dia selamat bersama bapanya. Keluar malam2 ni, pakai topi tak dia utk elak kepalanya yg lembut terkena embun yg tajam...pakai sarung kaki tak dia utk elak sejuk sampai masuk angin. Bawak susu tak dia utk minum bila lapar...bawak sapu tgn tak utk lap mulutnya jika muntah or susu tumpah. Huhuhu..risau hati memikir anak jd mangsa bila ibu bapa perang dingin.

Selalu kuar pas isyak, ni pehal plak kuar pas maghrib. Punca aku hangin td sgt remeh. Tp bila sdg mrh, aku dah tak peduli ttg dia atau anak.
Tapi kini, aku risau ke mana si kecil dibawa pergi.. Tapi..td aku gak yg ckp dlm hati, sepetang si kecil dgn ku asyik meragam tak henti sampai aku tensen, mlm ni si ayah nk kuar, klu si kecil meragam lagi, lg tensen aku jd nya, bkn setakat tensen kpd si kecil tp kpd si ayah juga krn keluar dgn si kecil asyik meragam. So, skrg, bila si kecil dh dibawa ayahnya keluar, sepatutnya aku perlu bersuka hati krn tak perlu melayan si kecil atau si ayah. Tapi..kenapa aku tak leh suka hati..kenapa aku risau juga pd si kecil yg jarang keluar tanpa aku. Huhuhu...

Td si ayah ckp, nk jumpa client kt putrajaya pastu kajang, pastu amik stok kt bdr mahkota cheras, pastu nk gi downtown cheras plak.. Takkan dia nk bwk si kecil ke semua tpt2 tu.. huhuhu...

Tak sampai sejam, pintu rumah dibuka..
"Tolong jaga zafran.Menangis je dlm keta, tak sempat nk jmpa org, pusing balik anta dia balik umah dulu".
Hahaha..gelakku dlm hati. Syukur anakku selamat. Sejuk 1 badan dgn suhu ekon dlm keta. Kuar umah tanpa topi dan sarung kaki. Huhu..kesian anakku. Gelak sakan si kecil bila nampak aku.Dipeluk aku umpama taknak lepas. Syukur... Si ayah keluar semula slps si kecil di pangkuanku. Kini, si kecil sdg lena di dalam buai..:)

Category: | 2 Comments

semenjak dua menjak ni, aku agak jarang updet kat blog ni coz aku sdg menyiapkan website baru aku. Almaklumlah dah lama aku tinggalkan dunia coding2 ni menyebabkan aku perlu study semula utk memahami istilah2 IT. memula aku try guna pagemaker, tp xmesra alam so aku guna blogspot, xpuas hati then guna wordpress. still ade yg kurang berkenan..aku try guna riledz plak. Riledz adalah sistem membuat website baru yg dibangunkan oleh anak2 Malaysia versi bahasa melayu. Hingga org Indon pun buat web guna riledz ni. Tp maybe aku yg tak habis explore menyebabkan aku tak jumpa coding untuk menglink kan dari page 1 ke page2 yg lain menyebabkan aku fedup. At last, hubby soh aku wat sndiri, dia bg cth template kosong dan aku leh buat dan ubah ikut citarasa aku. Semalam dh siap, tp domain n server lom siap menyebabkan aku tak leh upload lg ke web. Dlm sehari dua ni, aku akan lancarkan web hasil keje aku sndiri. Lebih puas hati. Hehehehe....

Ini url yg akan aku gunakan. Ops.. tak leh btau dulu coz waktu skrg web tu kuar mende lain. DH siap karang.. aku publish. Leh tambah lg bidang niaga aku. Bkn setakat produk2 kesihatan tp bertambah bidang lain plak.. :)

Category: | 1 Comment

Pada jam 1.07 pagi ini, genaplah anak sulungku berumur 6bln. Rasa terlalu deras masa berlalu. Umpama macam baru lagi aku berkahwin dgn hubby tersayang, tup2 anak sulungku dh semakin membesar. Membesar di depan mataku sendiri. Setakat ini, aku belum lg berhasrat untuk menghantar zafran ke rumah penjaga atau pengasuh. Aku lebih puas melihat anakku di depan mata, bermain, makan, minum, tdo, beraksi di depan mataku sendiri. Lebih puas rasanya mengasuh dan membesarkan sendiri anakku itu.

Jiran2 dan kenalan yang berjumpa dgn keluargaku sering berkata,
"wah..semangat zafran nih. Dah besar dah. dulu kecik je. Ni dah makin bijak."

Aku akui, kadar peningkatan gerak aksi dan tubuh badannya agak cepat.
Di Usia 1 bulan, tdo mengiring, mula angkat kepala sendiri

Di usia 2 bulan, zafran telah tdo mula meniarap. Kedua2 tgn dan kakinya semakin kuat dan tegap utk membantunya utk bangun tegak tatkala kedua2 tangganya dipegang

Usia 3 bulan, sudah semakin bijak bergerak ketika meniarap cuma si kecil belum begitu mahir meniarap sendiri. Semakin aktif melompat2 di riba dan semakin kerap dia bangun tegak tatkala kedua2 pergelangan tangannya dipegang.

Usia 4 bulan, sudah mula mengangkat punggung dan menolak-nolak kaki tangannya. Mula berguling2, mula belajar bertatih apabila krn tgn dan kakinya agak tegap untuk bergerak

Usia 5 bulan, sudah mula merangkak dan semakin hari semakin bertambah kelajuan pergerakan merangkaknya. Mula belajar untuk duduk sendiri dgn bantuan 4 benda iaitu punggungnya, kedua2 kakinya dan salah satu tgnnya utk menyangga. Biasanya tgn kiri akan dia gunakan untuk elakkan badannya jatuh. Sudah mula belajar memanjat dan ingin berdiri melalui pautan tangan pada sesuatu benda yang boleh dia paut. Cth tpt pautan utamanya adalah aku dan ayahnya yang sdg duduk. Seringkali juga badan aku atau hubby menjadi mangsa beliau bergerak ke seberang. jauh gaknya nk pusing aku, so yg paling mudah, cross je bdn aku yg sdg berbaring utk dia ke sebelah yg lain.

Usia 6 bulan, jangkaan awal..maybe zafran sudah semakin mahir duduk sndiri tanpa perlu sanggaan dr tangannya, belajar untuk memanjat bende yg mudah dipanjat, bertatih untuk berdiri sndiri dan mungkin tumbuh gigi.

Berat badannya meningkat konsisten selari dgn usianya. Ketika kelahiran, beratnya 3kg dan setiap bulan pertambahan adalah 1kg. Baru kelmarin, hubby menimbang dan hasilnya adalah 9kg.itu berat utk umur 6bln. Saiz badannya juga semangat selari umpama kanak2 berumur 1 thn. Ini berdasarkan pemerhatianku tatkala melihat zafran duduk di sisi jirannya yg berumur 1thn kelmarin.

Kenapa agaknya beliau semangat ya? sehingga 2org sepupu perempuannya yg sblm ni lebih semangat darinya dari segi saiz dan berat kini telah tewas mudah. Saiz lebih kurang namun timbangan berbeza. mereka dalam 7kg namun anakku 8kg last month. Hmm..:)
Mungkin penangan nestum setiap hari kot. Selain susu badan, susu botol yg diminumnya pasti akan dicampur sedikit nestum krn dia bijak utk meneka mana satu minuman susu yg tawar dgn yg ada lemak2 berkrim. Susu badan adalah yg paling utama. Jika dirasakan susu badan masih ada, tidak sama sekali si kecil akan menjamah susu botol yg disediakan. Si kecil akan menyusu badan sehingga beliau puas hati bahawa susu badan dh kering, baru akan dijamah susu botol.

Justeru itu, saban hari aku akan melakukan senaman menyihatkan badan dalam 10-15 minit sehari sekurang-kurangnya untuk mendukungnya.(Awas, senaman dukung bukan dilakukan berterusan selama 10-15 minit tetapi ia adalah berselang seli dan campur mencampur. sekejap dukung 1 min, skejap 2min,kdg2 bila nangis 5 min dan seterusnya) Selain untuk kepuasan dirinya setelah letih bermain di bawah, ia juga adalah sbg terapi dan senaman badanku agar berat badanku terus ideal. hahaha...

Category: | 0 Comments

**emel yg aku dpt dpd salah seorang kroniz, kisah benar ahli keluarga yg terkena virus tersebut..


High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman


Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...


Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin... at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin... Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.


Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin... Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...Alhamdulill ah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya... All the family member unite to support my brother fighting the virus.


Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.


Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...

Take care & be careful with H1N1. Virus tu very strong...sape kena...memang suffer nak recover...No vaksin..cuma ada antiviral & our mental warrior to fight them. Very genius virus..Can hide in our body...difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is 1K above. Unable detected in blood as well. When they start action...Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better wear mask when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec. So far yg I nampak..hanya lelaki dewasa can fight the virus...woman might be 70% , children most probably will die.

Take care You & Your Family

* sejak beberapa minggu yg lalu, aku n baby dh jarang keluar umah expecially my baby. Hubby cukup risau klu aku nk bwk baby kuar jenjalan. Klu kuar pun, hanya tpt yg difokuskan dan tidak ramai org.then pas urusan selesai, blk terus. tak de nk jln2 mkn angin cuci mata or window shopping dah... Even di skolah tpt hubby praktikal pun dh 5 org student dia dijangkiti virus ni. Tp tak gak sek cuti.tunggu 6org baru sek cuti.. huuhu..x dapek nk cuti awal... :(

Category: | 0 Comments


Syam, sori mori.. ur picture xde dlm gambo ni coz ko x dpt attend dinner kita pd mlm tersebut...

Dinner di yankees hut, bangi pd sabtu mlm ahad yg dolu. Dinner semata2 utk kami ambil gambo dgn baju baru yg baru dibeli sekembalinya dari Pulau Tioman tempohari. Dpd ramai2 list, hanya kami ber5 yg dpt attend percutian tu (tidak termasuk my hubby n my son). Krn sakit hati terhadap peristiwa atau insiden yg terjadi sebelum gi Tioman, menyebabkan istilah FRIENDS ARE SPECIAL sgt istimewa kpd kami ber5 krn mmpunyai maksud yg mendalam. Bila dikenang2 kisah lama zaman belajar kira2 5-9 thn yg lalu, ade kesyahduan di situ.
Dan mlm itu, tatkala hubby n baby sdg tdo, aku mengulor bersama mereka di tepian pantai mengimbau kenangan zaman persekolahan di kampus selatan...

Mama, sori mori.. ur picture xde dlm gambo ni coz ko sdg tlg snapkan picture nih...

Masing2 mengimbau dan malarik semula kenangan suka duka pahit manis bergelar mahasiswi. Kisah aku, kau, dia dan mereka. Daripada 1st gath then seterusnya hingga kini...
Masing2 menahan diri dari membiarkan mood ceria diganggu mood crying. Teruskan bercerita sambil bergelak tawa menahan hiba di jiwa.
Dan sebelum bersurai sesi luahan hati ke hati malam itu, kami melakar hasil seni kerja tgn or kaki kami di atas pasir yg halus dan putih...






Haa..kali ni, hasil seni kami ber5 ada di sini...







Aku sayangkan kalian semua. aku sayangkan ikatan persahabatan kita. Semoga kekal selamanya dunia akhirat. amin...

Category: | 0 Comments

Suatu petang, pintu rumah berbunyi..
"Tok..Tok..Tok".
Kedengaran suara wanita agak manja dan kebudak-budakan di depan pintu rumah
Cikgu : Ye, nak apa
Murid : Heheh.. ini la rumah cikgu ye. Cikgu, kami nk dtg rumah cikgu. Abc tgh tunggu boifren dia dtg, nk pergi rumah cikgu jugak.
Cikgu : hmmm...
Murid : Esok (sabtu) kami datang rumah cikgu ye
Cikgu : Esok cikgu sekolah
Murid : Kalau macam tu, ahad lah kami datang
Cikgu : Ahad cikgu takde, nak g KL
Murid : Abistu, bila kami boleh datang
Cikgu : Datang raya nanti lah
Murid : Alah..cikgu ni. Eh, sape kat umah cikgu, ade kasut ni
CIkgu : Itu Kasut cikgu
Murid : Cikgu tipu..ni kasut pompuan. cikgu mane boleh pakai kasut pompuan
Cikgu : Eh..cikgu memang pakai kasut pompuan..hehehe

Seorang isteri di dalam bilik yg sdg bersolat, terpaksa membatalkan solatnya krn tak tahan menahan gelak mendengar perbualan seorang cikgu yg menjawab soalan anak muridnya ala-ala aziz sattar dlm filem Bujang Lapuk manakala si anak murid dgn gaya manja ala2 malu2 kambing. muakakaka...

***********************************************************************************
Suatu malam yang lain
Murid : Ustaz nk beli burger ye
Cikgu : Ya, saya nak beli 1
Murid : UStaz, ustaz tak kenal saya ke? Saya sekolah sama dengan ustaz lah
Cikgu : Kenal, saya kenal...

Di dalam kereta, si isteri bertanya..
Isteri : Sejak bila Cikgu Pemulihan Khas ni jd ustaz dgn janggut sejemput tuh
Cikgu : Entah, abang ni kan boleh jd macam2..hahah
Isteri : Kenal ke budak tu?
Cikgu : Entah, tak kenal. kang jwb tak kenal, kecik ati plak budak tu..

Category: | 1 Comment

Hari ini, aku ingin berkongsi tips yg aku dpt dari cerita Rona Roni Makaroni.

Masaklah dengan penuh rasa cinta. InsyaAllah, org yg tak pandai memasak pun akan rasa sedap masakannya.

So, kpd sesiapa yg rasa tak pandai memasak mcm aku, try ur best. masaklah apa shj yg korg mahu dgn penuh rasa cinta. Tak kisah, samada cinta pd Allah, pd suami, pada ibu bapa atau pada siapa shj yg kita sayang. Bayangkan mereka yg akan makan masakan kita, pastinya kita akan buat sehabi s baik.So, cintailah masakan kita....

Category: | 0 Comments

Popular Posts